FacebookInstagramTwitterContact

 

Grand Assembly Of The 34th National Day Celebration           >>           Field Performance Showcases Participants' Patriotism           >>           Field Performance Showcases Participants' Patriotism           >>           His Majesty's Political Stability and Far-Sightedness Impressed Diplomatic Envoys from Friendly Nations           >>           Involvement of People from All Walks Of Life Glorifies the National Day Celebration           >>           Involvement Of The Temburong District Residents Shows Patriotism And Solidarity           >>           Involvement of General Associations Cluster in the Parade           >>           Mcdonald Gives Away 1,000 Buns For Free           >>           Foreign Nationals felt the Joy of Celebrating the National Day           >>           Props Equipment Used Play a Vital Role           >>          

 

SHARE THIS ARTICLE
REACH US


GENERAL INQUIRY

[email protected]

 

ADVERTISING

[email protected]

 

PRESS RELEASE

[email protected]

 

HOTLINE

+673 222-0178 [Office Hour]

+673 223-6740 [Fax]

 Upcoming Events


Brunei Gastronomy Week
February 23rd, 2018 | 08:00 AM


Negara Brunei Darussalam 34th National Day
February 23rd, 2018 | 10:00 AM

Prayer Times


The prayer times for Brunei-Muara and Temburong districts. For Tutong add 1 minute and for Belait add 3 minutes.


Imsak

: 05:06AM

Subuh

: 05:16AM

Syuruk

: 06:33AM

Doha

: 06:56AM

Zohor

: 12:35PM

Asar

: 03:52PM

Maghrib

: 06:34PM

Isyak

: 07:43PM

 The Business Directory


 

 Bahasa Melayu


  Home > Bahasa Melayu


Lawat Kawasan Terjejas Banjir Di Daerah Tutong


MENTERI Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr.) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong semasa mengadakan lawatan kerja meninjau kawasan-kawasan yang terjejas oleh banjir di Daerah Tutong.

 


 January 14th, 2018  |  09:26 AM  |   697 views

TUTONG

 

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr.) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong  mengadakan lawatan kerja ke kawasan-kawasan yang terjejas oleh banjir di Daerah Tutong.

 

 Sesi lawatan kerja dimulakan dengan penerangan ringkas mengenai status terkini kawasan-kawasan yang dilanda banjir dan tindakan-tindakan yang telah dilaksanakan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Tutong (Tutong DDMC) bertempat di Pusat Kawalan Insiden, Balai Bomba Lamunin.

 

Semasa lawatan, Yang Berhormat telah membuat tinjauan serta berkesempatan berjumpa dengan Penghulu-Penghulu Mukim dan Ketua-Ketua Kampung yang terjejas oleh banjir iaitu di kawasan Jalan Rambai, Jalan Rompou - Rambai, Jalan Kuala Ungar - Rambai, Jalan Bangkuru dan Jalan Benutan.

 

Lawatan bertujuan untuk meninjau secara dekat keadaan kawasan-kawasan dan jalan-jalan yang sebelum ini dilanda banjir dan juga untuk memastikan persediaan agensi-agensi kerajaan bagi menghadapi cuaca hujan kebelakangan ini di samping bagi memeduli kebajikan dan kesejahteraan penduduk kampung di kawasan yang terjejas.

 

 Persediaan dan tindakan-tindakan yang dilaksanakan ini akan dapat meyakinkan bukan sahaja pihak kerajaan, tetapi juga penduduk serta orang ramai bahawa keadaan banjir di Daerah Tutong adalah terkawal.

 

Pihak Tutong DDMC melalui Batalion Kedua, Tentera Darat Diraja Brunei sebelum ini telah pun menyediakan bantuan pengangkutan kenderaan trak di kawasan jalan yang terjejas, khususnya Jalan Kecil Layong bagi penduduk-penduduk kampung yang memerlukan.

 

 Di antara kawasan-kawasan yang terjejas dan dilanda banjir ialah kawasan Kampung Benutan, Kampung Penapar dan beberapa batang jalan termasuklah Jalan Bangkuru, Jalan Rambai, Jalan Kuala Ungar - Rambai dan Jalan Kecil Layong.

 

Pada masa ini jalan-jalan berkenaan telahpun kering dan dapat dilalui oleh semua jenis kenderaan.

 

Agensi-agensi kerajaan di bawah DDMC Tutong sentiasa bersedia dari masa ke semasa dan akan bertindak secara bersepadu bagi sebarang kemungkinan yang berlaku berikutan keadaan cuaca pada masa ini yang tidak menentu.

 

Hadir sama di lawatan kerja tersebut ialah Yang Berhormat Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Awang Haji Umarali bin Esung, Yang Berhormat Awang Haji Abdul Wahab bin Apong juga selaku Penghulu Mukim Tanjong Maya dan Yang Berhormat Awang Haji Ramli bin Haji Lahit juga selaku Penghulu Mukim Telisai.

 

Turut hadir, Setiausaha Tetap Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Awang Abdul Mutalib bin Pehin Orang Kaya Seri Setia Dato Paduka Haji Mohammad Yusof, Timbalan Setiausaha Tetap, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN), Pegawai Daerah Tutong, Pengarah Pusat Pengurusan Bencana Kebangsaan dan Pemangku Pengarah Bomba dan Penyelamat, Ahli-ahli Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Tutong (DDMC), Pegawai-pegawai Kanan KHEDN serta Penghulu-penghulu Mukim dan Ketua-ketua Kampung.

 


 

Source:
Ihsan PELITA BRUNEI

by PelitaBrunei

 

If you have any stories or news that you would like to share with the global online community, please feel free to share it with us by contacting us directly at [email protected]

 

Related News


Existing Govt Still Right One – Musa

 2018-02-24 09:17:24

Rohingya Villages Destroyed 'To Erase Evidence'

 2018-02-24 09:26:13

Anbang Seizure Whets Buyers' Appetites for Buildings Across U.S.

 2018-02-24 10:04:42